Project Description

JA … VERTEL EENS

Het Volkshuis is een plek waar iedereen welkom is. En conform de ideologie van het begrip Volkshuis, voor gasten met een iets kléinere portemonnee. Volgens de ‘overlevering’ is het gebruik van een consumptie niet eens verplicht zelfs, brand het licht en de kachel voor onze gasten én ligt er een flinke stapel kranten klaar op de leestafel. Niemand kijkt ervan op als je vraagt of je aan mag schuiven. Gewoon een fijne plek om ook in gesprek te komen met andere gasten, uit alle lagen van de bevolking.

Dat alles is ook waarom wij onze prijzen erg scherp proberen te houden en dat we het balans gevonden hebben voor wat betreft geschiedenis, tradities, kwaliteit, sfeer en service.

Een Volkshuis was in vele steden, in de 19e en 20e eeuw een sociale ontmoetingsplaats voor arbeiders. Volkshuizen boden plaats voor ontspanning en opleiding, maar waren ook belangrijk voor de ontwikkeling van de arbeidersbeweging en haar sociale strijd (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Volkshuis).

Het Zutphense Volkshuis werd in 1898 opgericht door De Volksbond tegen Drankmisbruik. Dit is nu nog één van de redenen waarom het Volkshuis tot op de dag van vandaag nog alcoholvrij is. Ons Volkshuis was destijds één van de vele Volkshuizen. Anno 2021 is het Volkshuis Zutphen het laatste échte Volkshuis in Nederland.

Naast de bestaande horecafunctie, is het Volkshuis sinds 1988 tevens een leer-/werkbedrijf voor mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Middels een leer-/werktraject doet men werkervaring op in de horeca. Daarnaast bieden wij velen een plek in de samenleving voor hun benodigde structuur, regelmaat en de handvatten voor hun participatie in de hedendaagse maatschappij.

Volkshuis Zutphen….heel gewoon, maar oh zo bijzonder! 

MEER OVER HET VOLKSHUIS