Over ons

Een bijzonder koffiehuis, meer dan alleen koffie.

Wij zijn nog het enige en laatste Volkshuis in Nederland, maar dat was eind negentiende eeuw wel anders!

De geschiedenis van het Volkshuis in Zutphen gaat nauw samen met de geschiedenis van de afdeling Zutphen van de Volksbond tegen Drankmisbruik. Deze Volksbond was in 1875 opgericht. Als eerste werden in Amsterdam en Dordrecht zogenaamde koffie- en melkwagentjes geëxploiteerd. Zes jaar later, in 1881 werd de Drankwet behandeld in het parlement en ook aangenomen. Hoog in het vaandel stonden “Ontwikkeling en zelfbeheersing, huiselijk geluk en welvaart”. Het idee was destijds dat je best wel vrolijk mocht zijn maar dat dat niet hoefde te ontaarden in dronkenschap.

De éérste opening van het koffiehuis vond plaats op zondag 4 september 1898.

De krant berichte hierover het volgende:  “Verschillende personen gaven als hunne mening te kenne dat een inrichting als de Blauwe winkel, maar dan van vrijblijvende aard, uitstekend in Zutphen op zijn plaats zou zijn met bijvoorbeeld daaraan verbonden een goed en zeer billijk volkslogement.”

Volksbond tegen Drankmisbruik

Bij het Volkshuis werden heel vroeger ook de lonen aan medewerkers uitbetaald, elke week ontving de man op vrijdag of zaterdag zijn loon

Een plek voor jan met de pet...

De Zutphense afdeling van de Volksbond tegen Drankmisbruik werd opgericht in 1898. De directe aanleiding was het feest bij de inhuldiging van prinses Wilhelmina als koningin der Nederlanden. Tijdens die feesten was de “Blauwe Winkel” actief. De Blauwe Winkel was een koffiehuis voor geheelonthouders en gevestigd in het oude postkantoor aan de Markt (Houtmarkt 62 dus) . De winkel was een initiatief van de Vereeniging tot Afschaffing van Sterken Drank.

Reviews

Our average customer rating is 4.8 / 5
5/5
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Claudia Taylor
5/5
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Winston Oliver

Follow us on